Eclipse en Valencia

Eclipsi anular de Sol

3 d’octubre 2005

El pròxim dilluns 3 d’octubre de 2005 la natura ens oferirà un dels seus espectacles més insòlits. La Lluna se situarà exactament davant del Sol produint un eclipsi.

La Lluna taparà el Sol però no ho farà completament. Així, en el moment de l’alineament, la vora del Sol serà visible i, en conseqüència, el Sol ens apareixerà com un anell brillant molt prim al cel. Serà un eclipsi anular de Sol. La Lluna presentarà un diàmetre aparent més menut en trobar-se en el punt més llunyà de la seua òrbita.

 

En directe

Retransmisió en directe de l’eclipsi (Operativa el dia 3 d’octubre 2005)

L’eclipsi començarà sobre l’Atlàntic Nord, entrarà a la península ibèrica per Galícia, després recorrerà el nord de Portugal, el centre d’Espanya, passant per terres valencianes on el veurem com a anular entre les poblacions de Nules i Santa Pola.  Al sud d’Eivissa i Formentera també s’observarà. Després la banda d’anularitat recorrerà Àfrica, finalitzant a l’oceà Índic.  Al voltant d’aquestes zones l’eclipsi serà parcial.

La banda d’anularitat tindrà uns 185 km d’amplària. La durada del màxim serà d’uns 4 minuts en el centre de la banda i anirà disminuint progressivament fins a uns pocs segons en les seues vores.

 

Mapa cortesia de Fred Espenak, NASA/Goddard Space Flight Center. Altres mapes de l’eclipsi en NASA’s Solar Eclipse Page. Les hores estan en temps universal. Cal sumar 2 hores per obtindre l’hora oficial.

 

El departament d’Astronomia i Astrofísica ha organitzat una observació popular de l’esdeveniment en l’Aula d’Astronomia. S’utilitzarà un telescopi solar, un altre d’òptic i un radiotelescopi per observar-lo. A més es podrà veure per internet o acudint al saló de Graus de la Facultat de Matemàtiques al Campus de Burjassot-Paterna. Més informació sobre l’eclipsi pot trobar-se a la pàgina web de Fred Espenak, NASA/Goddard Space Flight Center.

No s’ha de mirar mai directament al Sol sense protecció. Heu d’utilitzar mètodes segurs.

 

Hores oficials en hores, minuts i segons de les etapes de l’eclipsi a les ciutats de Burjassot i València. En els altres pobles de l’Horta els temps varien uns pocs segons. Les dades de l’eclipsi per a totes les poblacions d’Espanya poden veure’s ací.